Μέντα

Οι περιγραφές των προϊόντων προέρχονται από βιβλιογραφία και έχουν μόνο ενημερωτικό σκοπό, δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ιατρική συνταγή ή συμβουλή.

Μέντα

Μέντα

Είναι πολυετές φυτό, ποώδες και αρωματικό, της οικογένειας των χειλανθών των εύκρατων περιοχών. Έχει χαρακτηριστικά τετράγωνα στελέχη με ζαρωμένα, λογχοειδή φύλλα και μικρά ροζ ή λευκά λουλούδια που ανθίζουν στα μέσα του καλοκαιριού.

Το όνομα μέντα προέρχεται από το λατινικό mentha, το οποίο με τη σειρά του προέρχεται από το αρχαιοελληνικό μίνθη.

Η μέντα έχει έως και 2% αιθέριο έλαιο (που περιέχει μενθόλη, μενθόνη και ιασμόνη), τανίνες και πικρό στοιχείο. Περιέχει βιταμίνη Α, C, Β12, Β3 και φολικό οξύ, μαγνήσιο και σίδηρο, ασβέστιο και μαγγάνιο. Η μέντα αποτελεί μια εξαιρετική πηγή μεταλλικών στοιχείων όπως το κάλιο. 100 γραμμάρια φρέσκιας μέντας παρέχουν 569 mg καλίου.

Αρκετές είναι οι μελέτες που παρουσιάζουν και τα οφέλη της μέντας απέναντι στην αποθεραπεία για το κρυολόγημα. Φαίνεται να είναι ιδανική για να χρησιμοποιηθεί για εισπνοές, σε περιπτώσεις ρινικής συμφόρησης και καταρροής από κρυολόγημα και γρίπη.

Η μέντα, έχοντας ως το κύριο βιοδραστικό συστατικό τη μενθόλη, φαίνεται να είναι αποτελεσματική και ως αποχρεμπτικό, στη διάλυση της βλέννας, στη μείωση του βήχα, καθώς και να καταπραΰνει τον πονόλαιμο.